luni, 3 ianuarie 2011

CHIAR ESTE OCCIDENTUL SUPERIOR ORIENTULUI?!

Eduard Said,in cartea sa extrem de subtil intitulata"Orientalism"spune clar ca:"Discursul cultural pune in circulatie nu adevarul,ci niste reprezentari ale adevarului."si putem extinde aceasta realitate nu doar cand vorbim de "orientalism",pentru ca obiectul discursului respectiv este categoric deplasat,scos din spatiul lui real si contextual. Pentru occident,in special in ultimii 50 de ani,orientul a insemnat pericol si amenintare si nu vorbim doar de orientul traditional - adica,partea de est a globului pamantesc! - ci si de Rusia. Iar noi romanii uitam ca mereu am fost plasati ca spatiu ca fiind o poarta spre orient si occidentul ne-a considerat mereu aproape orientali si,categoric,si-a exercitat si asupra noastra 'orientalismul".
   Dar,fiecare popor,fiecare natie,are coordonatele sale culturale care o determina si ii da unicitate.
   Asa-zisa superioritate a unei culturi vis-a-vis de o alta,a unei natii asupra alteia este artificiala,creata in mod voit si total artificial.
    In fond,ceea ce confera asa-zisa superioritate "Occidentului"este nu cultura in sine,ci progresul tehnic.Un progres care a adus doar o mai accentuata crestere a dorintelor si implicit,o mai accentuata crestere a nemultumirilor si disensiunilor sociale.Dar nu despre aceasta vorbim acum,ci despre cultura ca determinanta a fiecarei natii in parte.
   Religia,artele,educatia toate acestea insumate formeaza mentalitatea unui popor,punandu-si amprenta in mentalitatea fiecarui individ.
   Identitatea fiecarui individ poarta una din coordonatele culturale ale poporului din care provine.Este determinanta personalitatii unui om;astfel,omul nu mai este doar un individ,este o persoana.
   Nu exista popor sau natie mai presus de celelalte,exista doar state care se auto-considera mai presus de celelalte state si se comporta ca atare.La fel si oamenii.
   Chiar si noi,romanii avem aceasta tendinta de a subestima alte natii;"occidentalismul"ne induce ideea ca suntem "de-ai lor"acum si noi chiar credem asta,iar ei nu mai rad in spatele nostru,nu:acum ne rad in fata! Si ne inclinam!
   Sunt chinezii,arabii,indienii,africanii si toti ceilalti mai rai sau mai buni decat noi?Sunt deosebiti de noi?Nu,nu sunt nici mai rai,nici mai buni:sunt doar oameni care locuiesc in zona de est a globului terestru,zona estica fiind numita orientala - o determinanta pur si simplu spatio-geografica! - .
   Dramatic este faptul ca ei insisi,ca si noi dealtfel,am ajuns sa ne plasam singuri intr-o "orientalitate"ca o dimensiune inferioara de existenta si ne tot lasam orbiti de asa-zisul miraj al Occidentului,visand la o viata usoara si frumoasa si ne putem trezi "in plin Occident!"in mijlocul unei realitati mult mai crude decat ceea ce se vede din departare,din exterior.
   Astfel,multi pleaca sa-si gaseasca "visul"occidental si ajung sa fie nevoiti sa faca lucruri rele si urate doar pentru a putea subzista.
   Cred ca in general,singura diferenta intre un occidental si un "oriental"roman,sau rus,sau arab este aceea ca ultimii au sufletele mai pure,mai calde si mai iubitoare,nepervertite inca total de modernismul exacerbat al unui occident in continua cadere.